dilluns, 27 de febrer del 2017

El monarca de las sombras

El vaig comprar dijous al vespre i, tot i que no he anat gaire sobrat de temps, el vaig acabar ahir diumenge. La història de Manuel Mena, oncle patern de la mare de l'autor, alferes provisional de l'exèrcit de Franco mort a la batalla de l'Ebre quan tenia 19 anys, s'enriqueix amb la cerca de diversos perquès d'un passat familiar incòmode. La novel·la parla d'això però també de les dificultats de certs arrelaments, dels silencis d'anys i anys dels que van viure la Guerra Civil, i de les dures realitats que hi apareixen a poc que s'escarbi una mica.

El monarca de las sombras -títol que fa l'ullet a l'episodi de l'Odissea d'Homer en que Ulisses visita a Aquil·les a la mansió dels morts- parla també de la injustícia de cercar l'equidistància quan s'analitza aquell conflicte, on hi havia una part que s'alçà il·lícitament contra el govern de la República, però també deixa molt clar que les actituds i les opcions personals, criticables des de la perspectiva que donen els anys passats, poden resultar humanament comprensibles situant-se en el moment històric corresponent.

En resum: absolutament recomanable la lectura d'aquesta historia, explicada amb la prosa clara i fluida de Cercas, que acaba a Bot, a la Terra Alta, i que arrenca i creix al poble extremeny d'Ibahernando, sempre present al difícil arrelament de la mare a Girona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada